In de ban van Nascetta – Piemontes best bewaarde geheim

Nog geen week geleden stond ik in de spiegelzaal van het Amstelhotel, omringd door een stuk of dertig wijnproducenten uit Piemonte. Zoals je begrijpt, mijn liefde voor Barolo is groter dan mijn angst voor het Corona virus. 

Omdat het twaalf uur ’s ochtends was en de gedachte aan Nebbiolo als ontbijt me een beetje tegen de borst stuitte, opperde ik het idee om eens te beginnen met wat witte wijnen. Zo gezegd, zo gedaan. 

Witte wijnen uit Piemonte

Ik proefde eerst twee verschillende Roero Arneis. Eenn van Palazzo rosso en een van Marco Bonfante. Beide prima uitvoeringen. Daarna een Monferrato bianco en een wit gevinifieerde Barbera. Vooral de laatste was een leuke verassing. Een volle witte wijn die naar aardbeitjes rook. Altijd fijn.

Nascetta, de ontdekking van de eeuw

Net voordat we op rood over wilden gaan besloten we nog één laatste witte wijn te proeven, omdat we er nog nooit van hadden gehoord. Een Nascetta.

Tering wat een ontdekking. Ik ben er even stil van.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Onze eerste Nascetta zorgde ervoor dat we alle acht Nascetta’s die op de proeverij aanwezig waren achter elkaar af werkten. Wat een interessante druif!

Nascetta in het glas

Semi aromatisch met tonen van steenfruit, citrus, salie en rozemarijn en wat honing als finishing touch. Milde zuren en lekker Italiaanse bitters. Heel eigenzinnig en toch ergens ook heel bekend. Het houdt het midden tussen een Rhône blend en een Gruner Veltliner maar dan met Italiaanse elegantie. Je kunt er zeker een hapje bij eten maar dat hoeft niet. 

De meeste Nascettas rijpen op RVS en een enkeling ondergaat wat hout opvoeding. 

De geschiedenis van Nascetta

De Nascetta valt sinds 2010 onder de DOC Nascetta Langhe en Nascetta del comune di Novello. Deze vergeten druif kwam vroeger heel veel voor rondom Alba en Mondovì maar is op een gegeven moment van de troon gestoten door Koning Nebbiolo. In de jaren negentig trok wijnhuis Elvio Cogno de Nascetta uit de vergetelheid. Vandaag de dag zijn er maarliefst 9 producenten die Nascetta verbouwen, allemaal hebben ze slechts en paar hectare wijngaarden van deze bijzonder moeilijk te verbouwen druif met lage opbrengsten. 

Van alle Nascettas die ik proefde vond ik de Anas- Cëtta van Elvio Cogno en de Gavetta Nas-cëtta het allerbest. 

Lees hier meer over de geschiedenis van de Nascetta en bestel hier de wijn van Elvio Cogno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait