Let’s talk Tartufo – welke wijn bij truffel

Niet lang geleden rende ik door de beboste bergen van Campania achter een vuilnisbakkenras van een mediumsized hondje aan die – tussen het piesen en poepen door – af en toe een knoeperd van een truffel opgroef. 

Ik ben een van die gezegende mensen op deze aardbodem die een echte truffeljager in de familie heeft. Mijn Italiaanse oom Vittorio heeft 5 honden en gaat er geregeld op uit om dit zwarte goud uit de grond te beuken (het gaat er soms hard aan toe). 

De oogst na een uurtje jagen.

Wat betekent dit voor mij? Altijd een vriezer vol zwarte truffels. Een zin uit mijn dagelijks leven: “Nee schat vanavond geen pasta met truffel, ik heb vanmorgen al ontbeten met een spiegelei met truffel.” I know, jaloersmakend hè.

Nu even over tot de orde van de dag want over het algemeen praat ik hier over wijn dus wat drinken we nou bij truffel? 

In den beginne gaan we uit van een wijn die niet té aromatisch is, dat is de truffel namelijk al. Ook zijn veel zuren niet persé aan te raden. Verder is het leuk om het aardse karakter van de truffel een beetje op te zoeken in de wijn en als de wijn wat rijping gehad heeft, is dat zeker mooi meegenomen. 

Rode wijn en truffel

Omdat de truffels in mijn vriezer van Italiaanse origine zijn, denk ik zelf meteen aan een lekker glas Nebbiolo. Zij het een goede Barolo, Barbaresco of “simpele” Nebbiolo langhe. Ook zijn de minder bekende wijnen uit de Marken een goede kandidaat. De Rosso Piceno of Rosso Conero doen het ‘m zeker.
Als ik me breder opstel gaat een Franse Bourgogne Pinot Noir natuurlijk ook subliem samen met een mooi truffel gerecht. Bij stevige vleesgerechten die belegd worden met plakken zwarte truffel kan een goed glas Bordeaux de kers op de taart zijn, of een dikke Châteauneuf-du-Pape. 

Witte wijn en truffel

Voor de liefhebbers van witte wijn kun je een truffelgerecht uitstekend combineren met een mooie glas Bourgogne Chardonnay, een Falanghina of houtgerijpte Verdicchio (die van Fattoria San Lorenzo ‘Casa delle oche’ is niet te versmaden) of een niet tè frisse Champagne. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait