De geschiedenis van de olijfboom

De olijfboom

Olijfolie wordt door de Italianen beschouwd als een product van uitmuntendheid en is in de loop der tijd door de rest van de wereld op prijs gesteld. De olijfboom wordt beschouwd als een symbool van heiligheid en vrede en heeft de geschiedenis van de mensheid begeleid vanaf de vroegste beschavingen tot vandaag. Onder de oude Italiaanse volkeren symboliseerde de olijfboom de vruchtbaarheid van de mens en de aarde en werd ook in Rome vereerd als een heilige plant.

in mythe…

Volgens de Griekse mythologie heeft Athena, in een gevecht met Poseidon, door het raken van een rots met haar speer het leven geschonken aan de eerste olijfboom. Zeus koos de boom uit, zegende het en zei: “Deze plant zal een nieuwe stad beschermen die naar jou, mijn dochter, Athene zal worden genoemd. Je gaf de olijfboom aan de mensen en daarmee gaf je licht, voedsel en een eeuwig symbool van vrede. Vanaf die dag werd de olijfboom een heilige en gerespecteerde plant.

…en geschiedenis

Sporen van de oudste olijfbomen zijn gevonden in Israël, in Haifa, en dateren uit het vijfde millennium voor Christus. Maar de Grieken en Romeinen waren verantwoordelijk voor de eerste technieken voor de productie en conservering van olijfolie. Deze twee volkeren hebben tijdens de uitbreidingen van hun rijk wijnstokken en olijfbomen geplant zodra ze zich op een grondgebied vestigden. Op deze manier is de olijfboom in veel Europese landen aangekomen, waaronder Frankrijk en Spanje. In de loop der eeuwen werd de teelt van deze geliefde plant steeds populairder en in de 18e eeuw was Italië de producent van de beste olie op de Europese markt. Met de komst van nieuwe technologieën is het werk van het oogsten en malen geleidelijk aan vereenvoudigd, waardoor een snellere verspreiding van het product dat vandaag de dag als een waardevol specerij en een mijlpaal in het dieet wordt beschouwd, mogelijk wordt.

Geschreven door Rosa MazzeoOleario Zollo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait