Koraalwijn – wijn die iedereen moet proeven

koraalwijn

Echt verrast worden door een wijn. Het gebeurt niet elke dag. Niet elke week en ook niet elke maand. Heel af en toe proef je iets dat zo bijzonder is dat het je dagenlang bezig kan houden. Lees hier welke wijnen we sowieso vaker moeten drinken.

Koraal wijn.

Ik had vagelijk van koraalwijn gehoord. Ergens achterin mijn hersenpan zat een herinnering aan misschien een video of een verhaal van een man die zijn wijnen in de zee verstopte. Dit zouden zeer zeldzame wijnen zijn die in restaurants heel veel geld kosten, die af en toen onder water ontploffen of zelfs helemaal kwijt raken.

The Taste of Croatia

Tea van Thetasteofcroatia nodigde mij uit om een middagje op terras te gaan zitten bij BarFly in Amsterdam. Ze wilde me graag wat Kroatische wijnen laten proeven omdat ze vindt dat Kroatië prachtige wijnen produceert die meer aandacht verdienen. En terecht.

Als importeur van premium Kroatische wijnen heeft Tea de neusjes van de Kroatische zalm in haar portfolio. Die middag op terras proefden we “The Dalmation dog” een 100% Babić met spectaculair label, BIO, fruitig en energiek. De wijn kreeg 95 punten van de Decanter en kost een schamele 11 euro. So far, so good.

dalmatiandog

Tea begint te stralen en vraagt of ik écht iets bijzonders wil proeven. Uh… JA! Ze verdwijnt naar binnen en komt terug met drie flessen wijn in prachtige kartonnen dozen waar de zee op inventieve wijze middels kleurrijke penseelstrepen is vastgelegd. Spannend!

In de doos zit een fles die van de buitenkant helemaal overwoekerd is met koraal, schelpen, oesters, blaadjes en alles wat in de zee leeft. Wow! Dat belooft wat.

coralwine

Het verhaal van Marko Dušević

Voordat we het gaan proeven vertelt Tea over Marko Dušević, een entrepreneur die mosselen en oester kweekt in Kroatië. Op een dag kwam hij op het idee om wijnflessen van een lokale wijnmaker een tijdje onder water te laten rijpen. Het ging niet meteen goed en pas na vier jaar slaagde het project. In 2017 kwam de eerste Koraalwijn op de markt.

Marko is zelf geen wijnmaker maar rijpt wijnen van meer dan dertig verschillende wijnmakers in zijn onderwaterkelder. Zijn roem is inmiddels wijdverbreid en er zijn koraalwijnen te koop van lokale Kroatische wijnboeren tot Sassicaias.

De wijnen rijpen tussen de 15 en de 30 meter diep en maken een speciaal proces door. Onder water ziet de wereld er anders uit. Er is geen invloed van zonlicht, de temperatuur is constant, de druk en stroming van het water hebben zijn weerslag op de wijn. Deze condities zorgen ervoor dat de wijn zich anders manifesteert. De wijnen worden zachter met meer smaak en complexiteit.

Proefnotities Koraalwijn

Tijd om te proeven! We krijgen de Merlot rosé 2011 van wijnmaker Kabaj uit Slovenië in het glas. De wijn rijpte 2 jaar op houten vaten en daarna 12 maanden op 20 meter diepte in de Adriatische zee.
Kippenvel. Het aroma is verfijnd en elegant en toch zoveel diepte. Dit is een wijn om bij te eten want heel vol en complex alhoewel enorm geschikt als vino da meditazione want je raakt er niet over uitgepraat.

rosecoralwine

Speciaal voor dit artikel proefde ik nog twee wijnen die te koop zijn bij ThetasteofCroatie.

Deux Mers 2015, wijnmaker Erdevik uit Servië

Een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot & Syrah. De wijn heeft 1 jaar op barrique gerijpt, nog een jaar op grote houten vaten en daarna 12 maanden op 20 meter diepte in de Adriatische zee.

De wijn is geweldig. Ik ruik veel chocolade en donker zwart fruit. Bessen, kersen, pruimen. Sappige kersen ook in de mond, soepele tannine, wakkere zuren. Pittige toets ook van de Syrah. De wijn blijft lang bij. Dit is mijn favoriet!

Sauvignon Vert 2013, wijnmaker Kabaj uit Slovenië.

De Sauvignon vert (voormalig bekend als Tokaj Friulano) verrast heel erg. Het is een witte wijn maar heeft de complexiteit van een rode wijn. De aroma’s lopen uiteen van kruidigheid tot vanille, noten, tropisch fruit. Het is echt een neus vol! In de mond zacht met heel veel smaak. Weer die nootachtige toets, wat bloemen, veel groene kruiden, sappig fruit. En een zeer lange afdronk!

coralwines

Conclusie:
Koraalwijnen zijn niet goedkoop maar in mijn optiek elke cent waard. Een onvergetelijke ervaring die je als wijnliefhebber een keer moet meemaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait