In bed met Luigi Tecce

Campania op z’n best!

De mensen die mij een beetje kennen weten dat ik een fan ben van Campania. Niet alleen van de regio maar ook van de wijnen die daarvandaan komen. Dit heeft niet enkel te maken met het feit dat ik daar geboren ben en de aglianico-druif letterlijk met de paplepel ingegoten heb gekregen maar ook omdat je in Campania dingen vindt, die je nergens anders ter wereld vindt. Denk aan échte pizza, fakking lekkere buffermozzarella, prestigieuze truffels en niet te vergeten Taurasi. Wat dat is? Dat is een wijn uit de gemeente Avellino, 42.000 hectare puur pornografisch wijngenot. In 1993 verwierf deze wijn de DOCG status en waar in de jaren ’90 slechts één wijnhuis Taurasi maakte, zijn dat er nu een heleboel meer.

Aglianico rocks!

Wat maakt Taurasi zo bijzonder dat het de Barolo van Zuid- Italië genoemd wordt? Ten eerste de vulkanische bodem waarop de Aglianico druif groeit. Daarnaast moet deze wijn minstens drie jaar rijpen voordat ‘ie op de markt gebracht wordt. Een echte krachtpatser dus, maar dan met de complexiteit van die vulkanische bodem!

De koning van de Taurasi

De koning van de Taurasi is in mijn optiek Luigi Tecce. Niet alleen vanwege zijn 80 jaar oude stokken maar vooral omdat hij alles alleen doet. De beste man werkte in het Italiaans parlement toen plots zijn vader stierf. Hij besloot terug te gaan naar huis en daar het familie bedrijf over te nemen. Kennis van wijn had hij niet dus het meeste doet hij op gevoel. En dat proef je. In de positieve zin dan. Er wordt gebruik gemaakt van eigen gist en geen enkele shit toegevoegd. De wijnen zijn biologisch gemaakt en ongefilterd.

Luigi’s wijngaarden liggen in een bergachtig gebied wat ertoe leidt dat de druiven pas heel laat in het seizoen rijpen. De eerste druiven worden begin oktober geoogst en zijn dan nog niet helemaal rijp, dit zorgt voor frisheid in de wijn. De rest wordt nog later geoogst, begin November is de laatste ronde. De volledig gerijpte Aglianico zorgt voor vol fruit, vlezige tannines en kan tot in den treuren ouderen.

De poliphemo Taurasi wordt gemaakt van 1 hectare handgeplukte druiven van 85 jaar oude stokken. De alcoholische fermentatie vindt plaats in kastanje vaten, daarna chillt de wijn maarliefst twee jaar op hout en dan nog op fles. Het resultaat? Gedroogde bloemen, ongeëvenaarde kruidigheid, diep fruit, tabak en een ongekende frisheid. Ja ik ben fan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait