Wijn uit Rome – Cesanese del Piglio

De wijn van de Romeinen

De laatste keer dat ik in Rome was, bladerde ik door de wijnkaart van het beroemde restaurant Flavio al Velavevodetto alwaar ik stuitte op een wijn waar ik nog nooit van had gehoord. De zogenaamde Cesanese del Piglio. Ik googelde het meteen en tot mijn verbazing las ik dat het een van de oudste variëteiten is die in de regio Lazio te vinden zijn! Vermoedelijk is dit de druif waarmee de Romeinen hun (zoete) rode wijnen maakten! Zo een ontdekking maakt me natuurlijk meteen enthousiast.
Na wat onderzoek kwam ik erachter dat de wijn sinds 1973 een DOC is en in 2008 een DOCG is geworden.

Cesanese del Piglio

Natuurlijk moest ik de wijn bestellen – want when in Rome – om deze bijzondere druivensoort te proeven en wat ik proefde stelde me niet teleur! Een prachtige robijnrode kleur, fruitige en bloemige tonen in de neus en een zeer elegante smaak. De afdronk had wat bitters, wat heel gebruikelijk is bij Italiaanse wijnen. Het ging super goed samen met de huisgemaakte ravioli met tomatensaus die ik had besteld! Eigenlijk is het een wijn die goed past bij alle traditionele Romeinse gerechten. Romeinse gerechten zijn vaak op basis van pasta, zitten bomvol smaak en bestaan meestal uit een combinatie van tomaat, pittige kaas, ei en zwarte peper. Denk aan Cacio e Pepe, Carbonara en Amatriciana.

Tegenwoordig is de Cesanese del Piglio in verval omdat er nog maar minder dan 1.000 hectare over is. Sommige Romeinse restaurants hebben de wijn op hun wijnkaart staan, maar niet veel! Ik ben op zoek gegaan in een aantal lokale supermarkten en kon het daar niet vinden. Als je in Rome bent en je wilt een glaasje proeven, dan raad ik je aan om naar de betere wijnwinkels te gaan of de traditionele restaurants te proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait