Grote druiven van Duitsland – een introductie

De geschiedenis van de Duitse wijnbouw gaat terug tot 100 voor Christus. Het is een van de meest noordelijke wijnproducerende landen ter wereld en produceert wijnen die zowel droog als zoet, rood en wit zijn.

Duitse wijngebieden

Duitsland is verdeeld in 13 wijngebieden:
1) Mosel
2) Nahe
3) Rheingau
4) Rheinhessen
5) Pfalz
6) Baden
7) Franken
8) Württemberg
9) Ahr
10) Hessische Bergstraße
11) Mittelrhein
12) Saale-Unstrut
13) Sachsen

Klimaat van Duitsland

De meeste regio’s hebben een koel klimaat, maar de wijngaarden in het verdere zuiden van Baden zijn merkbaar warmer. De zomers kunnen nat zijn, in de herfst tijdens de laatste rijpingstijd regent het minder.
Het koele klimaat resulteert in een lang groeiseizoen waardoor de druiven langzaam kunnen rijpen met behoud van de fruitige zuurgraad, hun natuurlijke suikers ontwikkelen en mineralen uit de bodem absorberen.

Druiventeelt in Duitsland

In bijna alle regio’s zijn de beste wijngaarden te vinden op steile, vaak steenachtige hellingen die naar het zuiden gericht zijn, wat de opname van warmte en het zonlicht optimaliseert.
Op deze hellingen worden de wijnstokken met de kop gesnoeid, individueel gestoken en de stokken worden aan de bovenkant van de palen vastgebonden om de blootstelling van de druiven aan licht en lucht te bevorderen.

Duitsland heeft een grote verscheidenheid aan bodems. De precieze grondsoort varieert aanzienlijk binnen kleine gebieden, wat leidt tot subtiele veranderingen in stijl en kwaliteit van de wijn.

Premium witte druivenrassen

Duitse wijn

RIESLING:
Riesling is het de meest aangeplante druivensoort van Duitsland en is goed voor 20% van het wijnbouwareaal. Duitsland produceert 2/3 van de werelds riesling. Het ras drukt zich anders uit van regio tot regio en van wijngaard tot wijngaard als gevolg van variaties in het klimaat en bodem.
Moezel rieslings zijn lichter met een verrukkelijke zuurgraad, verfrissend met een vleugje kalk en bloemen in de neus, soms met honing en minerale tonen. De Riesling die in de warmere gebieden zoals Pflaz en Rheinhessen wordt geproduceerd, is daarentegen vaak droger van stijl, voller met steenfruitaroma’s (perzik en abrikoos) en geeft een ronder mondgevoel.

MÜLLER-THURGAU:
Müller-Thurgau is de op één na meest aangeplante witte druivensoort in Duitsland. Het is een kruising uit de jaren 1880 van Riesling en Madeliene Royale. Rijpt eerder dan Riesling, maar heeft niet dezelfde hoge zuurgraad of smaakintensiteit. De wijnen zijn aromatisch met perzik- en bloemige tonen, vaak met een vleugje zoet.

SILVANER:
Silvaner is de derde meest aangeplante witte druivensoort in Duitsland en komt vooral voor in Rheinhessen en Franken. Produceert droge, lichte wijnen met een hoge zuurgraad en aroma’s van citrusschil en groene appel.

RÜLANDER/GRAUBURGUNDER:
Er zijn belangrijke aanplantingen van Pinot Gris, bekend als Rülander / Grauburgunder in Duitsland. Grauburgunder biedt mooie aroma’s van witte perzik en citroenschil met subtiele kruidige tonen in de mond.

WEISSBURGUNDER:
Er zijn ook kleinere aanplantingen van Pinot Blanc, bekend als Weißburgunder in Duitsland. Produceert wijnen met smaken van peer, nectarine en soms met een vleugje honing.

Premium blauwe druiven

Duitsland is de derde grootste producent van Pinot Noir ter wereld, na Frankrijk en Amerika, in Duitsland bekend als Spätburgunder.
Deze druiven gedijen in warmere wijngebieden zoals Franken, Baden, Württemberg en Pfalz. De wijnen zijn fluweelzacht met fruitige aroma’s en delicate kersentonen waardoor het een ideale partner is voor wildgerechten.

DORNFELDER:
Dornfelder is ook op grote schaal aangeplant. Produceert vooral diep gekleurde wijnen met gemiddelde tannine, rode vruchtenaroma’s en kruidige tonen.

Andere belangrijke blauwe druivensoorten zijn :

  • Portuguiser
  • Trollinger
  • Schwarzriesling

Deze druiven produceren lichte en fruitige wijnen. Hoewel voorbeelden met meer intense kleur en smaak bestaan.

Geschreven door Dibangshu, lees hier zijn andere artikel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait