Is wijn gezond?

Is wijn goed voor je hart 

Wijn, de drank waar we allemaal wel eens van genieten, heeft wel wat voordelen waar je blij van kunt worden. Maar is wijn gezond? 

Het zit zo: wijn bevat antioxidanten en polyfenolen. Antioxidanten helpen ons lichaam bij het bestrijden van ontstekingen en het verminderen van stress. Polyfenolen hebben een positieve invloed op de vaatwand. Deze stofjes komen uit de druivenschillen, maar je kunt ze ook halen uit groente en fruit.

Sommige onderzoeken suggereren dat matige wijnconsumptie best wel goed kan zijn voor je hart. Vooral rode wijn zit boordevol antioxidanten die ervoor zorgen dat ontstekingen verminderd worden en dat vrije radicalen, die stress veroorzaken, worden bestreden. Ook is er een studie waaruit blijkt dat mensen die elke dag een glaasje rode wijn drinken, minder risico hebben op hartproblemen dan degenen die andere soorten alcohol nuttigen. Als je echt wijn wil drinken, is het beste is altijd nog om alcoholvrije wijn te drinken.

Lees hier mijn artikel over de lekkerste alcoholvrije wijnen, of check mijn Tiktok kanaal waar ik nog veel meer tips geef over de supermarktwijnen, alcoholvrije wijn, webshop wijn enzovoorts.

Is wijn gezond? Wijn en bloeddruk

Volgens een Spaans onderzoek dat is gepubliceerd in Circulation Research is het niet de alcohol die zorgt voor een verlaging van de bloeddruk, maar zijn het waarschijnlijk de polyfenolen. Deze bevorderen de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam, waardoor de bloedvaten ontspannen en de bloeddruk daalt. Uit dit onderzoek blijkt dat alcoholvrije rode wijn de bloeddruk verlaagt.

Wat doet alcohol met je hersenen

Heb je ooit gedacht dat wijn je hersenen zou kunnen helpen? Sommige studies zeggen dat matige wijnconsumptie het risico op Alzheimer en andere vormen van dementie kan verlagen. Het heeft te maken met die antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen van wijn. Maar dit is nog niet helemaal bewezen, dus er moet nog meer onderzoek naar gedaan worden. 

Is wijn een dikmaker

Over het algemeen wordt rode wijn beschouwd als gezonder dan witte wijn. Rode wijn bevat namelijk meestal minder calorieën en minder suiker dan witte wijn.

Maar even over de enzymen in rode wijn. Deze kunnen ons lichaam helpen bij het afbreken van vet en het opnemen van voedingsstoffen. En dat is goed nieuws voor ons spijsverteringssysteem! Na een maaltijd kun je je gemakkelijker voelen en minder opgeblazen als je een glaasje rode wijn drinkt. Maar we moeten wel onthouden dat dit voordeel niet opweegt tegen de nadelen van alcohol.

Is wijn gezond?

Wist je dat wijn een rol kan spelen bij overgewicht? Precies! Alcohol zit vol met calorieën en als je regelmatig een glaasje neemt, kan dat leiden tot extra pondjes op de weegschaal. En alsof dat nog niet genoeg is, kan alcohol ook nog eens je eetlust vergroten. Dus voor je het weet, zit je te bunkeren en komen die kilo’s erbij.

Hoeveel wijn is gezond?

De meeste onderzoekers zijn het erover eens dat matige wijnconsumptie, vooral rode wijn, enkele gezondheidsvoordelen kan bieden. Maar wat betekent “matig” precies? Nou, als algemene regel wordt aangenomen dat één glas wijn per dag voor vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor mannen als een gezonde hoeveelheid wordt beschouwd. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat dit niet voor iedereen geldt, omdat individuele factoren zoals leeftijd, gewicht en algehele gezondheidstoestand een rol kunnen spelen.

De gezondste wijn 

Nu gaan we het hebben over het kiezen van de gezondste wijn die er is. Hier zijn een paar factoren om rekening mee te houden:

Ga voor rode wijn: Zoals eerder vermeld, biedt rode wijn over het algemeen meer gezondheidsvoordelen vanwege de hogere concentratie antioxidanten.

Let op het alcoholpercentage: Hoewel wijn gezondheidsvoordelen kan hebben, is het belangrijk om de alcoholinname te beperken. Kies daarom voor wijnen met een lager alcoholpercentage.

Kies voor biologische wijnen: Biologische wijnen bevatten minder pesticiden en chemische toevoegingen, wat beter is voor je gezondheid en het milieu.

Let op het suiker- en caloriegehalte: Kies wijnen met minder suiker en calorieën voor een gezondere keuze.

Kies voor de afwisseling een lekker alcoholvrije wijn.

Is wijn nu wel of niet gezond?

Uiteindelijk is het cruciaal om te onthouden dat wijn, wanneer matig geconsumeerd, kan bijdragen aan een gezonde levensstijl. Maar het is geen magisch elixer. Zorg er ook voor dat je let op een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en stressbeheersing om je algehele welzijn te bevorderen.

Is wijn wel of niet gezond
Proost

Dus, om het samen te vatten, is wijn gezond? Wel, het hangt af van het type wijn dat je drinkt en hoeveel je drinkt. Het kan een geweldige manier zijn om die antioxidanten binnen te krijgen en je immuunsysteem te versterken als je het matig consumeert. Maar overdrijven kan je bloeddruk verhogen en je immuunsysteem verzwakken.

Dus als je van een glaasje wijn wilt genieten, doe het dan met mate en geniet ervan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait