Alles over Sake – Ik heb me verdiept in deze rijstebrij

Sake is hot, en dan heb ik het niet over de verschillende temperaturen waarop je deze drank kunt drinken. De nationale drank van Japan heeft het Westen veroverd en verwarmt de Nederlandse harten.

In onze hoofdstad stikt het van de plekken waar je Sake kunt bestellen, al dan niet als pairing met het eten. Ook de serieuzere wijnimporteurs hebben Sake opgenomen in hun assortiment, zelfs Gall & Gall verkoopt meerdere varianten. Dat deze hype al jaren sluimerde bewijst dit artikel in Trouw uit 2009!

Wat weten we over deze Japanse godendrank?

Dat de Japanse rijstdrank helemaal hip en happening is, vinden wij als wijnliefhebbers natuurlijk heel erg leuk. Waar we alleen af en toe tegenaan lopen wanneer we een glaasje, kommetje, schoteltje Sake willen bestellen, is dat we er eigenlijk geen zak vanaf weten. Gelukkig heb ik het harde werk voor je gedaan en ben ik me gaan verdiepen in deze exotische rijstebrij.

Afgelopen maart bij Prowein deed ik mee aan een heuse Sake masterclass. De focus lag op de wijn spijs combinaties die je met de rijstewijn kunt maken met, let wel, Westerse ingrediënten. – Dus Sake hoef je niet alleen maar met Japans eten te combineren? – Nee. Het gaat dus echt supergoed met Parmezaanse kaas en Parmaham, om maar een voorbeeld te noemen. Ik snap de verwarring. 

Sake van begin tot eind

We hebben het over een alcoholische drank die gemaakt wordt van (gefermenteerde) rijst met een alcoholpercentage tussen de 13 en 17 procent. De gistsoort die zijn typerende smaak oplevert heet koji. Het brouwproces is erg ingewikkeld en bestaat onder andere uit het stomen en polijsten van de rijst. Dit werd vroeger altijd met de hand gedaan, tegenwoordig worden er voor de goedkopere versies machines gebruikt. Premium Sake wordt gemaakt van speciale rijst, ook wel sakamai genoemd. 

Sake wordt onderverdeeld in de categorieën: bulksake en kwaliteitssake. Naast de vier smaaktypen; zoet, zout, zuur en bitter, kent de drank de smaak umami. 

De bekendste typen Sake op een rijtje:

  • Ginjo, dit type is zeer complex en verfijnd, het heeft een fruitige geur en is mild van smaak met weinig zuren.
  • Junmai, aan dit type is geen alcohol toegevoegd. Hierdoor is de kleur wat donkerder en de smaak wat intenser, ook de zuren zijn wat meer aanwezig.
  • Honjozo, deze variant heeft een klein beetje toegevoegde alcohol wat de smaak wat lichter en makkelijker drinkbaar maakt. Deze variant is zeer geschikt om te verwarmen. 
  • Daiginjo, de meest arbeidsintensieve soort om te maken, heeft een volle elegante smaak en een korte afdronk.

Sake schenk je traditioneel uit een karafje, genaamd tokkuri en je drinkt het uit een keramieken kommetje dat een choko heet. Een andere manier om de drank te drinken is uit een simpel wijnglas. Voor standaard versies volstaat een Bordeaux wijnglas en voor de wat rijpere stijlen kan een Bourgogne glas gebruikt worden. 

Sake gecombineerd met eten

Net als met wijn heb je met Sake de mogelijkheid om een gerecht te complementeren of te contrasteren. Denk aan een vettig gerecht, hierbij kun je een lekker volle Sake drinken of juist een frisse variant met hoge zuren om zo het vet juist af te breken. Bij pittige gerechten gaat het ook uitstekend maar als je liever wijn drinkt bij spicy food, lees dan dit artikel.

In Sake zit tussen de 10 en de 20 keer meer umami dan in wijn, dit houdt in dat als je het combineert met een gerecht met veel umami, denk aan kaas, dat het elkaar heel goed aanvult en er echt een umami explosie ontstaat!

Dat maakt Sake zo een leuk product om mee te experimenteren. Wat is jouw favoriete wijn spijs met deze drank? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait