Drink lokaal – de beste wijn uit Nederland en omgeving

Ik ben groot fan van het steunen van lokale initiatieven. Vooral nu tijdens de eeuwig durende Corona misere èn in de tijden hiervoor (wanneer was dat ook alweer?).

Aanstaande week doe ik mee met de online proeverij van Chateau Amsterdam, de week erop slaap ik een nachtje in het Court hotel in Utrecht bij wijze van staycation. Lees hier leuke tips over de beste wijnhotels in Nederland.

Na mijn onderzoek naar de beste wijnhotels kon een artikel over de meest bijzondere en lekkerste wijnen uit Nederland en directe omgeving natuurlijk niet uitblijven. Gelukkig voor mij maakte Benelux wine een selectie van lokale wijnen die ik moest proeven en hoefde ik het voorwerk niet te doen. Lazy me.

Eerder schreef ik al over Nederlandse wijn en haar geschiedenis. Lees het voor wat achtergrond informatie.

Houtgelagerde Chardonnay 2018, Sint Catharinadal

Deze wijn haalde de krant. De Norbertinessen zusters van klooster Sint Catharinadal maken wijn en worden hierbij geholpen door Andries Burger, een bekroonde wijnmaker uit Zuid-Afrika. In 2014 startten ze met het project en vandaag de dag is hun wijn zodanig in trek dat KLM een kleine twintigduizend flessen bestelde. De deal kwam uiteindelijk niet van de grond door Corona en daarmee werden de kloosterlingen voorpaginanieuws. Vanwege de topkwaliteit van de wijn waren ze binnen no-time uitverkocht. Wat een community!

De wijn:

Bij het ruiken loopt het water je in de mond. Romig en boterig zoals we van een lekker mollige Chardonnay met houtrijping gewend zijn. Een rijpe perzik en wat rokerigs in de neus. Opvallende frisse zuren maken de wijn niet log en zwaar maar verkwikkend en dorstlessend. Lekker om bij te keuvelen maar een bijbels visje wil er ook wel bij smaken. Mensen die zeggen dat er in Nederland geen goede wijn gemaakt wordt, moet je dit laten proeven. Hallelujah.

Ceci N’est Pas Un Orange 2019, Wijngaard Dassemus

Er was eens een plaats in the middle of nowhere genaamd Dassemus. Ron Langeveld en Monique van der Goes besloten daar in 2004 hybride druivensoorten die resistent zijn tegen schimmels aan te planten. Die resistentie is van groot belang want er wordt niets gespoten. De wijngaard telt 4 hectare en de wijnen zijn biologisch gecertificeerd.

Rondo, Solaris, Johanniter, Bianca, Pinotin, Pheonix, Souvignier Gris, Cabernet Blanc, Cabernet Cantor, Cabernet Cortis zijn de hoofdpersonages van wijngaard Dassemus. De Ceci N’est Pas Un Orange is hun populairste wijn, biodynamisch, uit keramische amfora. De wijn vliegt als warme broodjes over de toonbank. Vintage 2019 is bijna op en voor de 2021 moeten we tot de lente wachten!

De wijn:

Souvignier gris met drie weken schilinweking. Een zalmroze kleur waar je helemaal vrolijk van wordt. Ruikt naar lychee en grapefruit. De wijn is kruidig, bloemig en intrigerend. In de mond zoetzuur, nootachtig en sappig. Geen al te gekke natuurwijn maar gewoon lekker en doordrinkbaar.

Chardonnay 2019, Wijndomein Pietershof

We steken de grens over naar België en komen uit bij Wijndomein Pietershof. De in 2000 gestichte wijngaard van 2,5 hectare bevindt zich op de bodem van een 70 miljoen jaar oude oceaan. De bodem bestaat uit silex en kalkzandsteen en is zeer geschikt voor wijnbouw. Her en der duiken fossielen van zee-egels, koraal en pijlstaartinktvissen op in de wijngaard. Ik zou bijna het M-woord willen gebruiken!

De wijn:

Zuivere neus met een vleugje vanille en mooie fruitexpressie. Vuursteen en schelpjes. In de mond zacht, mondvullend, een zilte toets. Een heerlijk glas dat tintelt van elegantie en verfijning.

Pinot Rosé 2019, Wijndomeinn Aldeneyck

We gaan naar de Belgische kant van de Maasvallei. Hier wisselde Karel Henckens zijn appelbomen in voor 10 hectare druivenstokken. De Limburgse Maasvallei is het droogste en warmste gebied van de Benelux. De druiven staan aangeplant op een bodem van grind en kiezel met een toplaag van leem. Met zijn Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Chardonnay en Riesling werd Aldeneyck meermaals uitgeroepen tot beste wijn van België.

De wijn:

Klein rood en roze fruit zeggen meteen gedag. Framboosjes, aardbeitjes. Een zwoele en vriendelijke neus. Doet denken aan lente. Smaken van biologische frambozenlimonade, watermeloen, fris door prominente zuren. Een heel erg lekker aperitief, ook lekker met zeevruchten.

Pinot Gris Wormer Waïbour, Maison Viticole Schmit-Fohl

De reis gaat verder naar Luxemburg. Twee jonge broers Nicolas en Matthieu zijn de elfde generatie wijnmakers (alles begon drie jaar na de Franse revolutie in 1792). Wat ze maken is helemaal bio, duurzaam en passie staat voorop.

De wijn:

Kruidig en speels in de neus. Peer en anijs. Uitgesproken smaken die vragen om een lekker bord eten. Intrigerende wijn met lange afdronk.

Crémant Hartmann Brut, Domaine Alice Hartmann

Tijd voor een bubbel! De feestdagen komen er weer aan en een lokale bubbel op tafel is natuurlijk wel heel leuk. We blijven in Luxemburg en gaan op bezoek bij befaamd wijnhuis Alice Hartmann. Wereldberoemd in de Benelux. Wijngaarden die allen prijzen hebben gewonnen bieden thuis aan druivenstokken geplant op steile hellingen zoals we kennen uit het Moezelgebied.

De crémant is gemaakt volgens traditioneel Luxembourg’s recept van Chardonnay, Pinot Noir en Riesling. De wijnen rijpen gedeeltelijk op houten vaten.

De wijn:

In de neus tropische en rijpe fruitexpressie. Brioche en honing. Mooie zachte mousse, zoete appel en abrikoos. Elegant en zeer feestelijk!

Voor meer leuke Nederlandse wijnen verwijs ik jullie naar het stuk over Nederwijn van Esmee Langereis in NRC!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait